Strona główna » Aktualności » 3 Tydzień pobytu w słonecznej Portugalii - Erasmus+

3 Tydzień pobytu w słonecznej Portugalii - Erasmus+

« | lista | »
Data publikacji: poniedziałek, 2 sierpnia 2021
 
Trzeci tydzień już za nami, pomału zbliżamy się do końca praktyk – niestety 😉.
Nasz dzień pracy w tym pięknym i słonecznym kraju rozpoczynamy od wspólnego śniadania. Później kierowcy rozwożą nas do przedsiębiorców, gdzie przez cały dzień pomagamy, uczymy się, poznajemy nowe umiejętności zawodowe oraz „szlifujemy” język.
Uczniowie z technikum technologii żywności w ciągu tych dni nauczyli się sporządzać wiele popularnych dań portugalskich m.in:
„Pastéis de nata” czyli ciastko francuskie z budyniem, które najlepiej smakuje z kawą, „francesinha”, czyli słynny tost z bekonem szynką i mięsem, otoczony z każdej strony serem, „Tapasy” , które podawane są zazwyczaj jako przystawka wraz z winem lub piwem. Najpopularniejsze okazały się smażone krokieciki nadziewne rybą, mięsem, warzywami lub krewetkami. Ciekawym doświadczeniem było tez ważenie tradycyjnej „Zupy Caldo Cerde”. Składa się ona z warzyw oraz tajemniczych przypraw, których smaków nie udało się nam rozpoznać.
Technicy Architektury Krajobrazu w tych dniach nauczyli się pielęgnować rośliny oraz pięknie przycinać krzewy i drzewka, a także obsługi tutejszych maszyn. Poznali też nowe gatunki roślin oraz ich najbardziej charakterystyczne cechy.
Czas po pracy spędzaliśmy na wspólnej zabawie i integracji – basen, siatkówka, opalanie i pływanie. A w sobotę udaliśmy się nad ocean na LEKCJĘ SYRFOWANIA..

 

Projekt nr POWERVET-2018-1-PL01-KA102-049653 „Europejskie inspiracje w rozwoju kształcenia zawodowego – europejskie praktyki zawodowe” w ramach programu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+  sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

3 Tydzień w słonecznej Portugalii - Erasmus+

Partnerzy

Ważne! Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z naszej strony wiąże się z ich akceptacją. Więcej informacji: Polityka cookies.

Akceptuję, zamknij komunikat »