Studia podyplomowe
Grecja w Nowym Targu - konferencja
Data publikacji: piątek, 20 listopada 2015W piątek 20 listopada, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu odbyła się polsko-grecka konferencja „Grecja w Nowym Targu”, podsumowująca praktyki nowotarskich uczniów, realizowane latem w Grecji w ramach programu unijnego Erasmus+, na której wręczono uczestnikom projektu Certyfikaty Europass.
W konferencji wzięli udział przedstawiciele Małopolskiego Centrum Edukacji – koordynatora projektu, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego – uczestnika projektu, Filoxenii – greckiej organizacji przyjmującej, przedstawiciele władzy lokalnej – z burmistrzem Grzegorzem Watychą na czele oraz przedstawiciele biznesu, na co dzień współpracujący ze szkołą.
Gość specjalny konferencji – Panos Poulos – sekretarz generalny Filoxenii, greckiej organizacji zajmującej się agroturystyką, podkreślał jak ważne jest to, że spotykają przedstawiciele różnych organizacji (państwowych, prywatnych i pozarządowych) oraz władz lokalnych, którym leży na sercu dobro wspólne, społeczności lokalnych, regionu, kraju i w szerszej perspektywie – Europy, którą współtworzymy.
Dobro wspólne, jako świadoma edukacja, praktyczna edukacja i wymiana doświadczeń oraz dobrych praktyk, która ma skutkować odpowiednim przygotowaniem młodzieży do funkcjonowania w życiu zawodowym i społecznym w zjednoczonej Europie.
- Obecność władz lokalnych świadczy o tym, że jej przedstawiciele zdają sobie sprawę, że młodzież to przyszłość regionu, a odpowiednio przygotowana i wyedukowana młodzież, to nadzieja na korzystną i rozwojową przyszłość – mówił grecki gość.
Uczniowie, kształcący się na kierunkach rolniczych: technik turystyki wiejskiej, technik architektury krajobrazu i technik agrobiznesu oraz kształcący się na kierunkach gastronomicznych: technik usług gastronomicznych i technologii żywienia w kilku miejscach w Grecji (w Kryoneri, Kalamacie i na Krecie) mieli okazję wykorzystać swoją wiedzę i umiejętności nabyte w szkole oraz nabyć nowych doświadczeń, obserwując i praktykując jak to kierunkowe kształcenie wygląda w greckich firmach i organizacjach, zajmujących się działalnością profilowo zbliżoną.
- To obopólna korzyść – twierdzi Panos Poulos – uczniowie mają możliwość zobaczyć jak ich przyszły zawód, w którym się kształcą, wygląda od strony praktycznej, a firmy, prowadzące daną działalność kierunkową, korzystają z wiedzy, zapału i pomysłów młodych ludzi, przy czym, dzięki projektom unijnym, można to zrobić, obojętne w jakim zakątku Europy.
Przy okazji jest to świetna okazja do zbliżenia kultur, do rozwijania umiejętności językowych, do zgłębiania motywacji do dalszego kształcenia i samorozwoju.
- W kontakcie z naszymi rówieśnikami z kraju partnerskiego otwieramy się na inne spojrzenie na siebie samych, wracamy bogatsi o to doświadczenie i świadomi, że i nam udało się czymś podzielić z innymi – mówi jedna z uczestniczek projektu.
A praktyki są edukacją pełną, dodatkiem poznawczym do wiedzy teoretycznej, najlepszym z możliwych: uczenie się przez działanie, a przyszli kierownicy, dyrektorzy, prezesi, szefowie hoteli, restauracji, gospodarstw agroturystycznych, firm agrobiznesowych przechodzą najwłaściwszą z możliwych dróg: od podstaw, przez wszystkie szczeble drabiny praktycznej nauki zawodu.
Projekt nr 2014-1-PL01-KA102-001900 realizowany w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Konkurs 2014